Hovedvedlikehold i borettslaget

Fase: Planlegging
Starrmyra Borettslag er over 40 år gammelt med lav fellesgjeld, hovedsakelig fordi store vedlikeholdsprosjekter ikke har blitt gjennomført tidligere. Nå står vi overfor et nødvendig vedlikeholdsbehov for å sikre bygningsmassens verdi, komfort og sikkerhet for alle beboere.

Vi ønsker å sikre god og transparent informasjon til alle beboere og andre som er interessert i prosessen og har derfor samlet all relevant dokumentasjon her.
(Trykk på teksten med pil for å lese mer)

Bakgrunn og historikk

Starrmyra borettslag er nå over 40 år gammelt med lav fellesgjeld. Årsaken til den lave fellesgjelden er at borettslaget ennå ikke har gjennomført større vedlikeholdsprosjekter. Vi er et borettslag som inkluderer både rekkehus og blokker. Tidligere har det ikke vært stor oppslutning om større vedlikeholdsprosjekter, og sist det ble avholdt avstemning om vedlikehold, ble kun skifte av vinduer, balkongdører og ytterdører vedtatt. Øvrige foreslåtte tiltak ble nedstemt. Vedlikeholdsplanen ble etter dette oppdatert, og de store vedlikeholdstiltakene ble planlagt for perioden 2024–2026.

Vedlikeholdsbehov

Vedlikeholdet i Starrmyra borettslag er avgjørende for å bevare bygningens verdi, sikre beboernes trygghet og redusere fremtidige vedlikeholdskostnader. Borettslaget står overfor utfordringer knyttet til aldrende bygningsmasse, fuktskader, dårlig drenering og slitasje på tak, fasader og balkonger. Gjennom tekniske inspeksjoner er det avdekket betydelige behov for tiltak, inkludert utskifting av tak, rehabilitering av fasader, forbedret ventilasjon og oppgradering av dreneringssystemet​. Flere av disse problemene har allerede ført til økte forsikringskostnader, og det er risiko for at skader på eldre bygningsdeler ikke vil være forsikringsdekket​. For å unngå stadig økende kostnader og sikre en langsiktig, økonomisk bærekraftig løsning, anbefaler styret en helhetlig vedlikeholdsplan der flere tiltak samkjøres for å redusere utgifter til rigg og drift​

Informasjon om nødvendig vedlikehold og styrets ansvar

Styrets ansvar for nødvendig vedlikehold
Som medlem av et styre er man med på å forvalte borettslagets eiendom og bygningsmasse. Alt trenger å vedlikeholdes og som medlem av et styret er man medansvarlig for å ha en tilfredsstillende tilstand på blant annet bygningsmassen i borettslaget.

Borettslaget har vedlikeholdsplikt for det som ikke tilfaller andelseiernes vedlikeholdsplikt. Vedlikeholdsplikten kan være utbedring etter skade, reparasjon og utskifting, og nødvendig vedlikehold for å forhindre slitasje som skaper ulemper for andelseierne. 

I forbindelse med vedlikehold må styret skille mellom tre ulike kategorier:
– Tiltak som MÅ gjennomføres 
– Tiltak som BØR gjennomføres 
– Tiltak som KAN gjennomføres

Hva som faller inn i de tre forskjellige kategoriene er ikke alltid enkelt å vite. De fleste i et styre i et borettslag har ikke nok kompetanse innen bygg og anlegg. Dette løses ved å innhente ekstern fagkompetanse. Ofte blir boligbyggelag benyttet, da disse kan tilby flere tjenester. Boligbyggelag har blant annet rådgivende ingeniører og takstmenn. Her får styret en tilstandsrapport som kommer med faglig anbefalinger om hvilke tiltak som må, bør og kan gjennomføres.

Hva kan styret bestemme alene? 
Tiltak som faller inn i den første kategorien (MÅ) faller inn under styrets arbeidsoppgave. De tiltakene som fagfolk definerer som nødvendige og akutte skal styret sørge for å gjennomføre så raskt og forsvarlig som det lar seg gjøre. I slike tilfeller må ikke styret vente med å få disse tiltakene forankret hos andelseierne i generalforsamlingen. For de øvrige kategoriene (BØR, KAN), kan styret ta seg bedre tid og forankre vedtak ved å legge disse frem som sak på generalforsamlingen. 

Erstatningsplikt 
Styret har en erstatningsplikt og denne er fastsatt i Borettslagsloven § 12. Ved å ikke gjennomføre nødvendig vedlikehold, kan styret bli erstatningspliktig for tap som påføres andelseiere. Dette gjelder også indirekte tap, om styret opptrer uaktsomt. Å la være å gjennomføre nødvendig vedlikehold vil i de aller fleste tilfeller regnes som uaktsom, dette gjelder i de tilfeller der styret visste eller burde ha visst om behovet for tiltak. Dette vil også gjelde for eventuelle nyvalgte styremedlemmer som velger å ikke gjennomføre «MÅ» tiltakene. 

Det er rom for å gjøre feil, og et styre i et borettslag vil normalt sett ha et større slingringsmonn enn et styre i et vanlig aksjeselskap. Styret må allikevel være oppmerksom på kravet til nødvendig vedlikehold når det skal gjennomføres større renovering og/eller vedlikeholdsarbeid. I forbindelse med slikt arbeid blir det som oftest innhentet uttalelser fra fagpersoner. Om det viser seg at styret har fått faglige anbefalinger, men velger å utsette det for å unngå de økonomiske forpliktelsene som følger med, vil dette i utgangspunktet medføre uaktsom opptreden fra styrets side. 

Styrets erstatningsplikt er en ting, men viktigere er det at manglende nødvendig vedlikehold i mange tilfeller fører til akutte skader som kan være svært kostbare å utbedre. 

Kilde: Velstyrt.no, lovomeiendom.no og Huseierne.no

Hvordan kommer vi fram til tiltakspakker?

Styret i Starrmyra borettslag har rollen som byggherre og har ansvaret for å planlegge og gjennomføre vedlikeholdsprosjektet på en forsvarlig og bærekraftig måte. TOBB er engasjert som prosjekterer og bistår med faglige vurderinger, prosjektledelse og anbudsprosesser.

Arbeidet med å identifisere nødvendige vedlikeholdstiltak pågår, og styret jobber systematisk for å sikre at tiltakene er både faglig begrunnede og i tråd med beboernes ønsker. Prosessen startet i 2023 med en spørreundersøkelse der alle beboere fikk mulighet til å gi tilbakemeldinger på opplevde utfordringer knyttet til bygningsmassen, spesielt fukt, trekk og kulde. Tilbakemeldingene danner et viktig grunnlag i arbeidet.

I tillegg henter styret inn faglige vurderinger, takstrapporter og bygningsinspeksjoner for å sikre at tiltakene er nødvendige og gjennomførbare. Basert på denne informasjonen utarbeider styret sammen med et beboerutvalg forslag til tiltakspakker som skal ivareta både byggets tekniske behov og beboernes interesser.

For å sikre en åpen og demokratisk prosess har styret besluttet at alle vedlikeholdstiltak skal stemmes over på en ekstraordinær generalforsamling. Tiltakene blir delt opp i så små pakker som mulig for å gi beboerne større valgfrihet i beslutningsprosessen.

Gjennom beboermøter og prosjekteringsmøter blir tiltakene løpende diskutert og justert. Styret jobber kontinuerlig med å vurdere faglige anbefalinger, inspeksjonsfunn og økonomiske konsekvenser for å sikre at vedlikeholdsprosjektet blir gjennomført på en helhetlig og bærekraftig måte.

Økonomi og kostnadsestimat

Kostnader knyttet til vedlikeholdsprosjektet er et viktig tema for beboerne, og styret er bevisst på behovet for tydelig informasjon. Allerede i november 2024 ble et foreløpig kostnadsestimat på 160 millioner kroner presentert, ettersom mange etterlyste tall på hva vedlikeholdet kunne komme til å koste. Dette estimatet var basert på en helhetlig gjennomgang av nødvendige og anbefalte tiltak, men det var ikke en endelig beregning.

Per i dag har vi ingen nye oppdaterte beregninger, da anbudsprosessen fortsatt pågår. Det er derfor ikke mulig å si hva hvert enkelt tiltak vil koste isolert sett. For å få mer presise tall, er vi nå inne i en anbudsprosess som skal gi oss en bedre forståelse av hva de spesifikke tiltakene vil koste hver for seg. Fristen for anbudsbesvarelser er satt til 9. april, og først etter denne datoen vil vi kunne presentere mer detaljerte økonomiske vurderinger.

Det opprinnelige kostnadsestimatet på 160 millioner kroner som ble presentert på beboermøte 26.november 2024, inkluderte følgende tiltak:

– Utskifting av drenering, inkludert isolering av grunnmur
– Nye plattinger og levegger/gjerder
– Ny fasadekledning, inkludert utflytting av vinduer og 10 cm tilleggsisolering
– Utskifting av tak (undertak og yttertak)
– Ny eller oppgradert ventilasjon
– Mekanisk betongrehabilitering av balkongkonstruksjon
– Nye rekkverk på balkonger, inkludert borettslagets gjerder
– Nye boder for rekkehus
– Oppgradering til balansert ventilasjon
– Tilleggsisolering av loft
– Mulig utskifting av plattinger
– Bytte av vinduer og balkongdører
– Felles utebelysning på vegg, inngangsparti og balkonger
– Fargevalg

Styret forstår at usikkerheten rundt kostnadene kan være utfordrende for beboerne, men vi jobber for å innhente så nøyaktige tall som mulig gjennom anbudsprosessen. Når vi har fått inn svarene fra entreprenørene, vil vi presentere mer detaljerte kostnadsanslag og hvilke valg beboerne står overfor.

FAQ – spørsmål og svar rundt vedlikeholdsprosjektet (egen side)


Presentasjoner og møtereferat
Annen informasjon

Informasjonsskriv-IN-ordningen-andelseier

Oppklaringer og ofte stilte spørsmål rundt vedlikeholdsprosjektet (FAQ)


Tidslinje på aktiviteter som har vært og som vil komme framover i planleggingsfasen.
Vær obs på at endringer kan oppstå. Vi oppdaterer fortløpende dersom det blir noe endring.

Trykk på bilde for å se tidslinjen til planleggingsfasen

Har du spørsmål eller innspill?

Send en epost til post@starrmyra.no